Kan man bygga ett attefallshus själv?

Att bygga sitt eget attefallshus kan vara en bra idé, speciellt om man behöver mer utrymme för något specifikt så som ett extra gästrum, större tvättstuga eller kanske ett mysigt poolhus. Oavsett anledningen så går det absolut att bygga ett eget attefallshus. Det krävs heller inga krångliga tillstånd, som när man väljer att bygga ett större hus. Det är dock viktigt att man har koll på vad som gäller när man väl skall bygga sitt eget attefallshus, så att man inte bryter mot några regler eller lagar. Man bör därför ta reda på allt som krävs innan själva bygget sätter igång. På så sätt vet man exakt hur stort attefallshuset maximalt får vara och vilken placering på tomten som är okej. Attefallshuset måste nämligen alltid vara i omedelbar närhet till huvudhuset på tomten.

Hur sätter man igång med att bygga sitt eget attefallshus?

Vill man bygga på egen hand så behöver man fortfarande ritningar som man kan följa. Vissa av dessa ritningar kan anpassas efter tycke, men det är då alltid viktigt att ta kontakt med den leverantör som skapat ritningarna för att få bättre insikt i hur huset kan anpassas så att det fortfarande är så stabilt som möjligt. Ritningar på attefallshus finns online som man kan ta del av.

Först och främst så måste man välja en grund för sitt egenbyggda attefallshus

Det kan vara klurigt att veta vilken grund som passar bäst till ett attefallshus och den tomt som byggnaden skall placeras på. Det gäller att läsa på och vara så insatt som möjligt inom ämnet så att man kan ta ett klokt beslut. Det är viktigt att ha i åtanke hur attefallshuset kommer att användas samt hur mycket pengar man vill spendera. Olika alternativ som man kan välja mellan är bland annat:

  • Bygga en platta på marken där huset skall placeras. Detta är ett sätt som ganska många väljer att nyttja eftersom man enkelt kan bygga golvet med golvvärme. Detta alternativ fungerar bra för åretruntboende.
  • Krypgrund, vilket är det alternativ som oftast är billigast för plånboken och ger goda möjligheter för avlopp och vatten.
  • Plintgrund som är ett bra och kostnadsvänligt alternativ om ens tomt befinner sig på ett berg.

Mer om grunder för attefallshus finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s