Regler för att bygga en friggebod

Idag finns det olika sorters småhus som man kan bygga som ett komplement till sin huvudbyggnad. Det kan vara ett litet garage, ett attefallshus eller en friggebod. Tanken med en friggebod är att fungera som en komplementbyggnad och man skall inte behöva bygglov för detta. Men för att inte behöva bygglov så krävs det också att man följer vissa regler och lagar, såsom plan- och bygglagen. Nedan följer en förklaring kring detta.

Vilka regler måste man tänka på när man bygger en friggebod?

Man kan bygga en eller flera friggebodar runt om den bostad som man bor i, vilket inte kräver något bygglov. Dock så bör man tänka på att de friggebodar som befinner sig på tomten inte får överskrida 15 kvadratmeter i sammanlagd byggnadsarea. Vidare så får friggebodens taknock inte heller vara högre än 3 meter.

För att bygga en friggebod så måste det finnas ett eller två hus på tomten som räknas som bostad. Man får inte sätta upp en friggebod utan en befintlig bostad på tomten eftersom denna fungerar som ett komplement bygge. Vidare så får friggeboden och de övriga byggnaderna inte heller byggas ihop. Friggeboden måste alltså vara fristående.

Man bör tänka på vart man vill placera ut sin friggebod. Är det nära en grannes tomt, med en distans som är mindre än 4,5 meter så måste grannen ge sitt medgivande för detta, vilket såklart skall vara skriftligt.

Hur kan friggeboden användas?

En friggebod får i princip användas till allt som anses vara ett komplement till den befintliga bostaden på tomten. Det kan exempelvis vara så att man vill ha ett garage, ett utehus, ett växthus, ett förråd, en gäststuga, bastu eller en plats för att placera båten under vintern. Friggeboden måste vara lämplig till utseendet båda vad gäller vilken färg man väljer, samt form och material.

Det är oftast inte så svårt att veta vart friggeboden får sättas upp och processen begränsas inte av planbestämmelserna som man kan finna i detaljplanen. Friggeboden får byggas upp på prickmark, vilket i vanliga fall inte får bebyggas med något bygge. Vill man dock bygga sin friggebod nära vatten, såsom sjö, hav eller vattendrag så måste man ha strandskyddsdispens. Denna information kan man få via byggnadsnämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s