Nya attefallsregler 2018

2014 så presenterades attefallshusen som bland annat en lösning för bostadsbristen. Sedan dess så har reglerna för hur dessa hus får byggas, storlek, innehåll med mera varierat. Tanken med attefallshus var att kunna bygga mer permanentboende, dock bygglovsfritt, och man trodde att det skulle bli en stor byggboom. Dock har det hittills inte registrerats så många attefallshus som man beräknat. Regeringen vill gärna se en ändring på detta och få fart på attefallshusen, därför så ser man nu över attefallsreglerna och man kan vänta sig att nya regler träder i kraft 2018.

Vilka förändringar kan man vänta sig 2018 gällande attefallsreglerna?

Regeringen och bostadsministern vill att det skall bli mer attraktivt att bygga ett attefallshus och man har därför valt att se över den tillåtna storleken. Den totala arean för en attefallsbyggnad är på 40 kvadratmeter, där 25 kvadratmeter får vara själva byggnaden och 15 kvadratmeter utetak. Regeln 25 kvm+15 kvm kan dock ändras till en mer flexibel disponering, med 30 kvm +10 kvm. Villatomten fortsätter alltså att totalt vara 40 kvm, men man ser att byggnaden skulle kunna vara 5 kvm större. Många menar på att en större yta skulle locka fler personer att bygga attefallshus eftersom det blir lättare att permanent bosätta sig om huset fick lov att vara något större. Dessa småhus kan vara en sorts lösning för den befintliga bostadsbristen och man beräknar att inom några år så skulle flera tusentals småhus existera.

Befintliga regler för attefallshus

Ett attefallshus kan endast placeras i omedelbar närhet till huvudbyggnaden som finns på tomten. Man får lov att bygga flera attefallshus på samma tomt. Har man grannar i närheten måste avståndet vara på minst 4,5 meter, annars krävs skriftligt godkännande av grannen. För att sätta igång med bygget så krävs en anmälan hos byggnadsnämnden, men det krävs inget bygglov. I nuläget så får huset ha en storlek på totalt 25 kvm (totala arean för komplementbyggnaden får inte överskrida 40 kvm) och en taknockshöjd på 4 meter. Beroende på vart attefallshuset skall placeras så krävs det olika tillstånd. Om man exempelvis vill placera sitt attefallshus nära hav eller sjö så måste man först få detta godkänt. Läs mer om attefallshus regler här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s