Attefallshus med loft

Eftersom ett attefallshus endast får ha en storlek av 25 kvadratmeter kan det kännas litet ifall det används som någon form av bostad eller gästhus. Vilket nog är den vanligaste användningen av just ett attefallshus.

Så ett bra sätt att öka den ytan man kan vara på är att bygga in ett loft. Då använder du verkligen all yta av huset som man kan. Även om du då på något sätt måste få till en stege i planlösningen så öppnar det upp planlösningen och ger faktiskt många fler möjligheter till hur man inreder huset.

Stilrent attefallshus med loft
Stilrent attefallshus med loft

Vad kan man använda loftet till?

Svårigheten med just ett loft är att det ju inte direkt är ståhöjd där samt att det ligger på ”andra våningen”, om man kan kalla det så. Detta gör det ju lite svårt att lägga något slags kök där. Men här är några förslag på vad man hade kunnat använda det för:

  • Sovrum. När man ligger ner är ju takets lägre höjd inget större problem förutom när man skall i och ur sängen.
  • Lekrum för barnen. De har ju lite lägre krav på stå- eller sitthöjd.
  • Vilorum.

Det finns flera attefallshus med loft på denna webbsida.

Att bygga ett attefallshus med loft

För att bygga ett attefallshus behövs det ju inget bygglov, vilket förenklar det hela väldigt mycket. Det enda som behövs är att göra en anmälan till byggnadsnämnden och sen få ett startbesked från dem. Mycket enklare och snabbare än att få till bygglov. Vill du ha ett loft till så är det inget extra du behöver göra utan inkludera det bara i ansökan och det skall var ok så länge taknocken inte är högre än 4 meter. Men att få till en våning samt ett loft skall inte vara några större problem under 4 meters höjd.

Man har lov att använda attefallshuset som en självständig bostad, både som fritidsbostad och permanentbostad. I så fall är huset ett komplementbostadshus. Har du tänkt att använda det som bostad är ju extra yta inte fel att ha. Då ett komplementbostadshus måste ha alla bostadsfunktioner som ska finnas i en vanlig bostad. T.ex. utrustning för matlagning, personlig hygien och förvaring. Då hade det verkligen förenklat saker om man kan få sängen ur vägen för övrig inredningsplanering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s